Select Page

Maaltijdbox van Veganbox

Maaltijdbox van Veganbox

Ik heb al heel lang de Dutch weedburger (zeewier mensen, geen wiet) op mijn food bucketlist staan. Dit is een vrij exclusieve burger die je niet zomaar even ergens kunt kopen. Zo af en toe wordt hij geserveerd op een festival of je kunt hem eten bij de Dutch Weedburger Joint in Amsterdam. De burger was helaas nog niet op mijn pad gekomen (nee, Amsterdam ligt niet aan de andere kant van de wereld, maar ik kom er gewoon nooit). Tot ik vorige week zag dat hij in de maaltijdboxen van Veganbox zou zitten. Ik zat direct te trappelen van enthousiasme en bestelde een maaltijdbox voor twee personen.

Maaltijdbox van Veganbox

De maaltijdbox van Veganbox is zo’n beetje hetzelfde concept als Hellofresh en Marley Spoon, maar dan met veganistische ingrediënten en de bijbehorende recepten. Je kunt een abonnement afsluiten, maar je kunt ook eenmalig een maaltijdbox bestellen. De maaltijdboxen worden bezorgd op dinsdag tussen 17.00 uur en 22.00 uur en in elke box zitten drie recepten met alle benodigde ingrediënten in afgepaste hoeveelheden, zodat je niets hoeft weg te gooien. Een eenmalige box voor twee personen kost € 42,50 en voor een abonnement voor twee personen betaal je € 39,50. Voor een eenmalige box voor vier personen betaal je € 62,50 en voor een abonnement voor vier personen betaal je € 59,50.

Mijn Veganbox

Afgelopen dinsdag was het dan zo ver: de Veganbox werd geleverd, keurig vervoerd in een piepschuim koelbox. Ik kreeg drie papieren tassen met ingrediënten: in elke tas zaten de afgemeten ingrediënten voor één maaltijd. Ik was zelf net even naar de winkel gehuppeld toen de maaltijdbox werd gebracht. Emiel heeft het aangepakt en even op de grond gezet in de keuken, omdat ik had gezegd dat ik het zelf wilde uitpakken zodat ik wat foto’s kon maken. Toen ik enthousiast de tassen ging uitpakken, zag ik nergens de Dutch weedburgers. Wel de broodjes en de saus, maar geen burgers. Ik had zelfs al gemaild naar Veganbox toen ik ineens de lege verpakking onder de salontafel vond. En mijn hond kroop verdacht weg. De hond had blijkbaar de burgers in een onbewaakt ogenblik snel uit de tas gevist en opgegeten. Ik had hier letterlijk een week naar toe geleefd en baalde zo enorm. Nog steeds geen Dutch weedburger voor mij dus. Helaas moest ik dus even andere burgers moeten halen voor deze maaltijd.

Veganbox

Hoewel ik natuurlijk nog hartstikke hoopte op verrassende maaltijden, werd ik niet direct enthousiast van de andere twee recepten. Emiel is in principe een hele makkelijke eter die echt bijna alles lust. Behalve bieten en venkel. En dat waren dus precies twee ingrediënten in een van de andere maaltijden. Hij had op zich nog wel een suggestie: “Oké, we doen die bieten en die venkel weg, we maken een roerbakje van de rest en dan hebben we gewoon één hele dure maaltijd.” Eerlijk is eerlijk, het zijn dan wel ingrediënten die met zorg zijn uitgekozen en er is tijd en energie gestoken in de recepten, maar zo’n maaltijdbox is wel ontzettend duur. Ik moet er maar niet te lang over nadenken wat ik kwijt was geweest als ik deze ingrediënten bij de Turkse supermarkt had gekocht.

Parelcouscous met gegrilde witlof en paprika

Emiel bood aan om te koken, dus de eerste dag van ons maaltijdbox avontuur heb ik volledig losgelaten. De witlof en de paprika zijn gegrild en het gerecht is op smaak gebracht met gehakte amandelen en een vinaigrette van sinaasappel en olijfolie. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik vond het erg tegenvallen. Ik vond de smaken wat laf en bovendien was het gerecht door de olijfolie in de vinaigrette erg vet: uren later proefde ik nog de olijfolie en dat vind ik niet zo lekker. Ik houd ook niet zo van grof gehakte amandelen over mijn gerecht. Ik was een beetje vergeten hoe hard die noten zijn en ik heb ze dus allemaal uit het gerecht gevist. De parelcouscous had wel een leuke textuur en de portiegrootte was ook prima, maar verder werd ik er niet blij van. Ik heb mijn bord niet leeg gegeten en dat komt toch vrij zelden voor.

Zilvervliesrijst met een frisse bietensalade

Emiel zag hier enorm tegenop. Hij lust echt alles, behalve bieten en venkel. En dat waren dus precies de hoofdingrediënten van de salade bij deze maaltijd. De zilvervliesrijst was op zich nog wel lekker op smaak: eerst gekookt en vervolgens nog even meegebakken met een sausje van knoflook, verse gember, peper (die volgens het recept rood zou zijn, maar in de box zat een groene peper), agavesiroop en sojasaus. De gele bieten en de venkel waren echt niet te doen: rauw in dunne plakjes/reepjes als salade, aangemaakt met het sap van een verse citroen. Ik heb persoonlijk minder tegen bieten en venkel dan Emiel, maar rauw vind ik het niet lekker. In het recept stond ook beschreven dat je de meegeleverde pinda’s moest hakken, maar verder stond er geen uitleg wat je hiermee moest doen. Ik heb ze maar over de salade gestrooid. Dit gerecht was echt een dikke tegenvaller.

The Dutch weedburger met zoete aardappelfriet

Ik ben nog op zoek gegaan naar een recept om zelf een Dutch weedburger te maken, maar ik kon niet echt iets vinden dat in mijn beleving echt op die burger lijkt. In geen enkele van die recepten was zeewier gebruikt. Ik besloot eindelijk dan maar gewoon een kant en klare burger te kopen. In de instructies van deze maaltijd stond dat je dit gerecht binnen vijf dagen moest opeten. We kregen de box dinsdag en aten het vrijdag, maar de broodjes waren al zo oud dat je er een ruit mee kon ingooien. We werden verder ook niet helemaal wild van de speciale ‘weedsauce’ (smaakte naar silk tofu met mosterd) en überhaupt van de opbouw van de burger: sla, komkommer, tomaat, burger, uien. Ook de hoeveelheden waren wat vreemd. Er zaten twee enorme uien bij voor twee broodjes en een hele komkommer. Nu snap ik wel dat ik gewoon een paar plakjes komkommer moest snijden, maar het is dus niet zo dat je echt geen ingrediënten over houd. Ik heb nog bijna een hele komkommer, een halve tomaat en een ui over. Wij zijn hier echte burgerfreaks en zoals Emiel zei: “Deze komt niet in de top 30.”

Conclusie

Ik vind het idee van een vegan maaltijdbox heel erg leuk en ik vind het tof dat plantaardig eten wat meer op de kaart wordt gezet, maar ik vond de recepten helaas weinig creatief. Als ik zelf kook, zit ik eigenlijk veel lekkerder te eten. En dan is € 42,50 voor drie maaltijden erg duur. Emiel vond de porties wat aan de kleine kant. Ik vond dat persoonlijk wel meevallen, maar ik vond de maaltijden ook niet zo lekker en had dus ook geen behoefte aan grotere porties. Voor mij blijft het dus bij een eenmalig experiment. Ik kan me voorstellen dat het voor beginnende vegans die niet zo ontzettend culinair zijn een leuke manier is om wat inspiratie op te doen, maar voor mij werkt het niet. Ik heb echt zin om weer mijn eigen vegan weekemenu’s te maken en weer even écht lekker te eten. Hoe leuk ik het idee van deze maaltijdbox ook vind, het is mij echt enorm tegengevallen. Helaas.

Heb jij weleens een vegan maaltijdbox geprobeerd? Deel jouw ervaring in een reactie hieronder.

.

About The Author

Creatieve trut die zo af en toe 180 graden de andere kant op denkt dan jij. Rent, kookt, maakt lijstjes en schrijft. Grote mond, heel klein hartje. Eet alleen planten.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door: Sanzie

Creatieve trut die zo af en toe 180 graden de andere kant op denkt dan jij. Rent, kookt, maakt lijstjes en schrijft. Grote mond, heel klein hartje. Eet alleen planten.

Wat eten we vandaag-knop

Wat eten we vandaag?

Pin It on Pinterest