Select Page

Maak ik het mezelf moeilijk?

Maak ik het mezelf moeilijk?

Toch even een persoonlijk schrijfsel tussendoor. Ik ga niet preken, ik ga niet over dierenleed schrijven en ik ga niemand proberen te overtuigen om ook veganist te worden, maar ik voel enorme behoefte om een en ander uit te leggen over veganisme. Ik vertel in principe nooit out of the blue dat ik veganist ben, maar als ik met iemand over eten praat (ik moet toegeven dat veel van mijn gesprekken trouwens wel over eten gaan), dan maak ik er zeker geen geheim van dat ik 100% plantaardig eet. Veel mensen zeggen dan dat zij dat echt niet zouden kunnen of vragen me zelfs waarom ik het mezelf zo moeilijk maak. Voor mij zijn dit totale misvattingen en daarom ik wil graag twee dingen uitleggen:

  1. Iedereen kan dit.
  2. Ik maak het mezelf niet moeilijk.

Je gaat niet dood

Ik weet uit ervaring dat je niet dood gaat van het niet eten van dierlijke producten, ik test het al een tijdje. Mijn bloedwaarden zijn perfect en ik voel me fitter dan ooit. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt, kun je ook uit plantaardige voeding halen. Behalve dan vitamine B12, maar dat kun je (net zoals koeien dat doen) ook uit een supplement halen. De reden dat niet iedereen op deze planeet veganist is, is omdat mensen dierlijke producten nu eenmaal lekker vinden (ik ga er maar even vanuit dat de meeste mensen geen sadisten zijn die het leuk vinden om dieren te doden). Het heeft dus echt alleen te maken met een bepaalde smaak, gecombineerd met het niet erg genoeg vinden om dieren te doden of zich er niet voldoende van bewust zijn dat we dieren doden (ook voor zuivel, eieren en kaas). Het eten van dierlijke producten zit nu eenmaal verweven in onze maatschappij en wordt als normaal beschouwd. Het ‘niet kunnen’ is in ieder geval een totaal verkeerde uitleg. Iedereen kan veganist zijn, maar niet iedereen wil het of vind het belangrijk genoeg. En dat is voor mij een belangrijk en wezenlijk verschil.

Maak ik het mezelf moeilijk?

Dan het tweede punt: dat ik het mezelf moeilijk zou maken. Als je zelf iets wilt (of juist niet wilt) en dus eigenlijk doet wat voor jou het meest logisch is en goed voelt, dan heb je nooit het gevoel dat je het jezelf moeilijk maakt. Als je een heel streng dieet volgt, waarbij je jezelf allerlei dingen ontzegt die je eigenlijk heel graag wel zou willen eten: ja, dan maak je het jezelf moeilijk. Vaak met een goede reden, begrijp me niet verkeerd. Wat ik doe is geen dieet, maar een levensstijl. Ik ontzeg mezelf niets. Ik mag alles eten wat ik wil, maar ik wil oprecht geen dierlijke producten meer eten. Gelukkig leven we in een tijd waarin dat ook helemaal niet zo moeilijk is. Er zijn zo ontzettend veel plantaardige vervangers van dierlijke producten, dat het me nul moeite kost om plantaardig te eten. Ik eet weinig dingen die vleeseters of vegetariërs niet eten. Ik eet net als iedereen ook gewoon burgers, pizza’s, koekjes, chips, chocolade en snoep (kijk maar eens rond op deze website). Ik eet alleen geen dierlijke ingrediënten en dat is best overzichtelijk (ik ben inmiddels expert etiketten lezen). Ik kan prima mijn boodschappen verzamelen in een gewone supermarkt. Hooguit is het soms wat ingewikkeld om uit eten te gaan, maar datzelfde ‘probleem’ heeft iemand die op dieet is. De meeste restaurants kunnen zelfs buiten de menukaart om een veganistische maaltijd serveren. Ik moet het alleen even vragen en dat heb ik er voor over.

Veganisten vinden niet dat ze het zichzelf moeilijk maken. Het moeilijkste is eigenlijk het uitleggen dat het niet moeilijk is. Iedereen kan het. En of je het ook wil, dát mag je lekker zelf weten.

.

About The Author

Creatieve trut die zo af en toe 180 graden de andere kant op denkt dan jij. Rent, kookt, maakt lijstjes en schrijft. Grote mond, heel klein hartje. Eet alleen planten.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door: Sanzie

Creatieve trut die zo af en toe 180 graden de andere kant op denkt dan jij. Rent, kookt, maakt lijstjes en schrijft. Grote mond, heel klein hartje. Eet alleen planten.

Wat eten we vandaag-knop

Wat eten we vandaag?

Pin It on Pinterest